<   Zpět na výpis eventů
22.3.2024 14:00 - 17:00
Pro nadané studenty
Fakulta chemická, VUT v Brně, Purkyňova
zdarma
602602054

Molekulární gastronomie – kouzlíme v labině, vaříme vědecky! II

Pokud jsi odvážný(á) a nebojíš se vstoupit do chemických laboratoří rozhodně jsi u nás vítán(a)!

Pokud tě první věta vyděsila, nezoufej, všechno ti ukážeme, poradíme, pomůžeme :).

Molekulární gastronomie (kuchyně) je způsob moderní přípravy typických pokrmů atypickým způsobem. Jedná se o propojení znalostí v oblasti fyzikálně chemických postupů s klasickou gastronomií. Při přípravě pokrmů se používají látky, které běžně nacházejí své uplatnění v potravinářském průmyslu například pro konzervaci potravin ba co víc, většina použitých látek je 100 % přírodního charakteru (agar z mořské řasy či přírodní polysacharid alginát) a proto jsou skvěle poživatelné. Při přípravě pokrmů molekulární gastronomie se často používá změny skupenství jednotlivých komponent případně vzniku polotuhých hydrogelů vlivem změny fyzikálně-chemických podmínek či chemickou reakcí.

„Neboj se a přistup blíž, s molekulární gastronomií oslníš“.

Kapacita N-exkurze je 8 nadaných žáků víceletých gymnázií (12-14 let) v JmK, kteří jsou registrovaní. 

Přihlásit se mohou i ti, kteří se v minulém projektu účastnili více než 5 aktivit.

Místo konání: Fakulta chemická, VUT v Brně, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno

Financováno z projektu Implementace DZ JmK.