Využití hmyzu jako potraviny je řešením zvýšené poptávky po živočišných bílkovinách za současného snížení dopadů na životní prostředí. Produkce hmyzu za účelem zisku potraviny je silně propagována a nyní již i legislativně podpořena jako alternativa k tradiční živočišné produkci. Využitím hmyzu jako suroviny se nabízí možnost vytvořit funkční potraviny nového typu za ekonomicky přijatelných podmínek. Na T-exkurzi si prohlédneme nejznámější hmyzí druhy a řekneme si všechny výhody ale i nevýhody jejich konzumace. Podíváme se jim na zoubek, a dokonce ještě dál, pod mikroskopem budeme pozorovat mikroorganismy, které jsou ukryty v hmyzích útrobách a řekneme si, zda jsou pro nás nebezpečné. Zhodnotíme jejich kulinární využití, upečeme si hmyzí cookies, které i ochutnáme a senzoricky ohodnotíme. Po absolvování této exkurze budeš mít jasno o tom, zda budeš fanouškem hmyzích potravin nebo ne.
Lektorka: Ing. Gabriela Franke, Ph.D.
T-exkurze je zaměřena na žáky středních škol z Jihomoravského kraje.